Prosty przepis na letnią przekąskę. W sam raz na grilla, imprezę w ogrodzie czy lekką kolację. Roladki można jeść rękami. Uwaga! Bardzo szybko znikają z talerza!
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: 2 śniadanie, przekąska, kolacja
Ilość: ok. 15 szt.
Wartość odżywcza 1 szt.:
Energia: 44 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany ogółem: 3 g
Błonnik: 1 g
Składniki:
– bakłażan (2 małe szt.)
– serek kanapkowy (1 op., ok. 200 g)
– papryczka chilli (1 szt.)*
– czosnek (3 ząbki)
– koperek posiekany (3 łyżki)
– sól, pieprz (szczypta)
*Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz pominąć ten składnik.
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż w możliwie jak najcieńsze plastry.
- Plastry posypać solą z obu stron i odczekać ok. 5 min. Bakłażan w tym czasie puści soki i nie będzie gorzki.
- Plastry opłukać z soli i wysuszyć papierowymi ręcznikami.
- Plastry bakłażana ułożyć na naoliwionej blaszce i piec ok. 5-7 min. w temp. 180 st. C lub grillować na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu.
- W międzyczasie wymieszać w miseczce serek, wyciśnięte ząbki czosnku, koperek oraz poszatkowaną papryczkę.
- Dodać odrobinę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dodać łyżkę wody.
- Gotowe i lekko przestudzone plastry bakłażana smarować na całej długości cienką warstwą farszu i rolować.
- Ozdobić koperkiem.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny