Prosty przepis na letnią przekąskę. W sam raz na grilla, imprezę w ogrodzie czy lekką kolację. Roladki można jeść rękami. Uwaga! Bardzo szybko znikają z talerza!

Roladki z bakłażana przepis

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: 2 śniadanie, przekąska, kolacja
Ilość: ok. 15 szt.

Wartość odżywcza 1 szt.:
Energia: 44 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany ogółem: 3 g
Błonnik: 1 g

Składniki:
– bakłażan (2 małe szt.)
– serek kanapkowy  (1 op., ok. 200 g)
– papryczka chilli (1 szt.)*
– czosnek (3 ząbki)
– koperek posiekany (3 łyżki)
– sól, pieprz (szczypta)

*Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz pominąć ten składnik.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż w możliwie jak najcieńsze plastry.
  2. Plastry posypać solą z obu stron i odczekać ok. 5 min. Bakłażan w tym czasie puści soki i nie będzie gorzki.
  3. Plastry opłukać z soli i wysuszyć papierowymi ręcznikami.
  4. Plastry bakłażana ułożyć na naoliwionej blaszce i piec ok. 5-7 min. w temp. 180 st. C lub grillować na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu.
  5. W międzyczasie wymieszać w miseczce serek, wyciśnięte ząbki czosnku, koperek oraz poszatkowaną papryczkę.
  6. Dodać odrobinę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dodać łyżkę wody.
  7. Gotowe i lekko przestudzone plastry bakłażana smarować na całej długości cienką warstwą farszu i rolować.
  8. Ozdobić koperkiem.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny