mgr Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny

dietetyk kliniczny Warszawa

Jestem dietetykiem klinicznym z wykształcenia i zamiłowania. Ukończyłam dzienne studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka na SGGW, podczas których odbyłam liczne praktyki m. in. w Centrum Zdrowia Dziecka oraz w Centralnym Szpitalu Klinicznym W Warszawie. 

Obroniłam pracę licencjacką na temat przyczyn i sposobów leczenia nadwagi oraz otyłości. Tematem mojej pracy magisterskiej była ,,Ocena spożycia napojów energetyzujących przez studentów”. Na jej podstawie opublikowałam dwa artykuły naukowe w czasopiśmie PZH (Polski Zakład Higieny): 

,,Badania uwarunkowań spożywania napojów energetyzujących przez studentów”
,,Evaluation of energy drinks intake in selected student groups”

Dietetyką zajmuję się od ponad10 lat. Prywatną praktykę prowadzę od 8. Współtworzyłam portal kalorynka.pl-jeden z pierwszych portali oferujących diety online oraz blog firmy Dafi (blog.dafi.pl), na którym można znaleźć moje artykuły z dziedziny zdrowia i diety. Pracowałam w renomowanych prywatnych klinikach medycznych w Warszawie (Kardiofon, MD Clinic) oraz w sieci ekskluzywnych klubów fitness Holmes Place (hotel Marriott i Hyatt). 

Piszę artykuły na temat diety i zdrowego stylu życia i udzielam wywiadów do radia, telewizji oraz prasy (m. in. Polsat, TVP, TVN, Gazeta Wyborcza, Newsweek, Polityka, Radiowa Jedynka i Trójka). Prowadzę również szkolenia dla firm. Przeprowadziłam m. in. szkolenie dla ponad 300 pracowników firmy Znany Lekarz. Jako ekspert również z dziedziny technologii żywności, jestem proszona przez firmy spożywcze o wydanie opinii na temat bezpieczeństwa lub właściwości zdrowotnych czy odżywczych ich produktów. 

Aktualnie pracuję głównie jako dietetyk online. Moimi klientami są Polacy z całego świata-najczęściej z Europy (Wielka Brytania, Irlandia, Niemcy, Szwajcaria, Skandynawia), ale również z Azji (np Singapr) czy z Ameryki Północnej (USA, Kanada). Produkty, które proponuję w diecie dobieram do asotrymentu dostępnego w miejscu zamieszkania klienta, nawet jeśli żyje na końcu lub na szczycie świata (jeden z moich klientów mieszkał na szczycie kolejki narciarskiej w Alpach :-)).

 

Czym się zajmuję jako dietetyk kliniczny?

dietetyk online

Dietetyka to bardzo szeroki dział medycyny. Zajmuję się przede wszystkim dietoterapią schorzeń cywilizacyjnych (dietozależnych) takich jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, choroby przewodu pokarmowego, zaburzenia odżywiania oraz zaburzeniami metabolicznymi i endokrynologicznymi (insulinooporność, niedoczynność i nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto, PCOS). Układam również diety dla par planujących potomstwo, kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży.

Jako, że sama borykam się z hipoglikemią poposiłkową, dietoterapia zaburzeń metabolicznych jest mi szczególnie bliska. Pacjenci często pytają mnie, co jem. Każdy przepis, który pojawia się w moich dietach wypróbowałam w swojej kuchni. Uważam, że aby pomagać innym, najpierw trzeba zacząć od siebie. Prowadzę zdrowy styl życia, ale zachowuję w tym zdrowy balans. Tego samego uczę moich podopiecznych. 

Pokazuję jak odżywiać się zdrowo nie tracąc nic ze smaku potraw i przyjemności jaką jest jedzenie. W sposobie żywienia ważny jest balans pomiędzy tym, co odżywia organizm, a tym co rozpieszcza kubki smakowe. 

Przepisy z moich planów dietetycznych znjadziesz tutaj.

W pracy z klientami stawiam na naukę i utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych, bo to one zapewniają trwałe efekty zarówno w przypadku utraty masy ciała jak i poprawy stanu zdrowia. 

Moje dyplomy, certyfikaty i nagrody

ORLY Medycyny (3)
Praca z osobami z zaburzeniami odżywiania
Szkolenie: ,,Psychologia w dietetyce"
Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insulinooporności
Praca z dziećmi z perspektywy psychodietetycznej
Dietetyk insulinooporność
Dietetyk przyjazny chorym na celiakię
Certyfikat członkostwa Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
Szkolenie: ,,Dietetyka sportowa"
Konferencja: ,,Dieta bezglutenowa w teorii i praktyce"
III Ogólnopolska Konferencja Dietetyki
V Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
Kurs gotowania kuchni tajskiej
VII Ogólnopolski Zjazd Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci
CZWARTE SYMPOZJUM: STANDARDY GASTROENTEROLOGICZNE, HEPATOLOGICZNE I ŻYWIENIOWE W PRAKTYCE LEKARZA RODZINNEGO I PEDIATRY
Konferencja: ,,Ryby w diecie współczesnego człowieka"
Szkolenie: ,,Profilaktyka i dietoterapia chorób układu sercowo-naczyniowego"