Makaron może być dietetyczną potrawą. Wiele zależy od sosu. Lekki sos na bazie pomidorów to podstawa. Do tego czosnek, cebula, mozzarella, zielenina, przyprawy i lekki obiad gotowy! Pomidory są bogate w naturalny przeciwutleniacz-likopen. Jest on bardziej przyswajalny jeśli pomidory zostaną przetworzone na przecier. Gotowanie, pieczenie czy duszenie pomidorów również zwiększa ich antyutleniającą moc.

Makaron bezglutenowy

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 404 kcal
Białko: 19,2 g
Tłuszcze: 8,7 g
Węglowodany ogółem: 63 g
Błonnik: 5,3 g

Składniki (6 porcji):

  • makaron świderki fusilli (400 g/1 op.)
  • olej rzepakowy (20 ml/2 łyżki)
  • przecier pomidorowy (700 ml, 1 duża butelka)
  • rukola (100 g/4 garście)
  • ser mozzarella light 8,5% (300 g/2 op)
  • cebula (50 g/1/2 szt.)
  • cukier (15 g/3 łyżeczki)
  • czosnek (15 g/3 ząbki)
  • przyprawy: bazylia, cząber, oregano
 Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odsączyć i zostawić w garnku.

2. Poszatkować cebulę i czosnek. Rozgrzać dużą patelnię, wlać olej rzepakowy, zeszklić cebulę oraz czosnek, a następnie.dodać pulpę pomidorową, dodać przyprawy, sól, pieprz i cukier.

3. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać. Zdjąć z ognia.

4. Przełożyć makaron na talerze. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i posypać rukolą.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny