Makaron może być dietetyczną potrawą. Wiele zależy od sosu. Lekki sos na bazie pomidorów to podstawa. Do tego czosnek, cebula, mozzarella, zielenina, przyprawy i lekki obiad gotowy! Pomidory są bogate w naturalny przeciwutleniacz-likopen. Jest on bardziej przyswajalny jeśli pomidory zostaną przetworzone na przecier. Gotowanie, pieczenie czy duszenie pomidorów również zwiększa ich antyutleniającą moc.
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 404 kcal
Białko: 19,2 g
Tłuszcze: 8,7 g
Węglowodany ogółem: 63 g
Błonnik: 5,3 g
Składniki (6 porcji):
- makaron świderki fusilli (400 g/1 op.)
- olej rzepakowy (20 ml/2 łyżki)
- przecier pomidorowy (700 ml, 1 duża butelka)
- rukola (100 g/4 garście)
- ser mozzarella light 8,5% (300 g/2 op)
- cebula (50 g/1/2 szt.)
- cukier (15 g/3 łyżeczki)
- czosnek (15 g/3 ząbki)
- przyprawy: bazylia, cząber, oregano
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odsączyć i zostawić w garnku.
2. Poszatkować cebulę i czosnek. Rozgrzać dużą patelnię, wlać olej rzepakowy, zeszklić cebulę oraz czosnek, a następnie.dodać pulpę pomidorową, dodać przyprawy, sól, pieprz i cukier.
3. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać. Zdjąć z ognia.
4. Przełożyć makaron na talerze. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i posypać rukolą.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny