Latem bób możemy kupić wszędzie. Warto od czasu do czasu zastąpić nim mięso, gdyż bób jest bogaty w białko, błonnik, kwas foliowy oraz minerały i nie zawiera tłuszczu.

Kasza z bobem

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad, kolacja
Ilość: 2 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 586 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany ogółem: 75 g
Błonnik: 20 g

Składniki:
– bób (500 g/1 op.)
– cukinia (240 g, 1 szt.)
– kasza gryczana (100 g/1 torebka)
– czosnek (3 szt.)
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
– oregano (1/2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować kaszę gryczaną.
  2. Ugotować bób (ok. 10 min.).
  3. Cukinię obrać, pokroić w plastry, włożyć do dużego sitka, które następnie ustawić na garnku z gotującym się bobem i przykryć pokrywką.
  4. Ostudzić i obrać bób. Kaszę gryczaną wyłożyć na większy talerz i ostudzić.
  5. Na patelnię wlać oliwę i krótko podsmażyć posiekany czosnek, a następnie dodać cukinię i przez minutę smażyć mieszając.
  6. Dodać kaszę gryczaną oraz oregano i dalej dusić mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dodać ugotowany bób, wymieszać i zdjąć z ognia.

Wypróbuj również przepis:  Czterokolorowa sałatka z bobu. Najlepsza na lato

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny