Latem bób możemy kupić wszędzie. Warto od czasu do czasu zastąpić nim mięso, gdyż bób jest bogaty w białko, błonnik, kwas foliowy oraz minerały i nie zawiera tłuszczu.
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad, kolacja
Ilość: 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 586 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 23 g
Węglowodany ogółem: 75 g
Błonnik: 20 g
Składniki:
– bób (500 g/1 op.)
– cukinia (240 g, 1 szt.)
– kasza gryczana (100 g/1 torebka)
– czosnek (3 szt.)
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
– oregano (1/2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Ugotować kaszę gryczaną.
- Ugotować bób (ok. 10 min.).
- Cukinię obrać, pokroić w plastry, włożyć do dużego sitka, które następnie ustawić na garnku z gotującym się bobem i przykryć pokrywką.
- Ostudzić i obrać bób. Kaszę gryczaną wyłożyć na większy talerz i ostudzić.
- Na patelnię wlać oliwę i krótko podsmażyć posiekany czosnek, a następnie dodać cukinię i przez minutę smażyć mieszając.
- Dodać kaszę gryczaną oraz oregano i dalej dusić mieszając przez ok. 2-3 minuty. Dodać ugotowany bób, wymieszać i zdjąć z ognia.
Wypróbuj również przepis: Czterokolorowa sałatka z bobu. Najlepsza na lato
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny