Dzisiaj zrobiłam pierwsze domowe lody! Przepis jest szybki i prosty. To doskonała alternatywa dla kupnych lodów, które zawierają dużo tłuszczu i zbędnych dodatków. Lody mają orzeźwiający, lekko słodki smak. Są idealną przekąską w upalne dni. Do ich zrobienia potrzebne będą specjalne pojemniczki do robienia lodów.

Lody owocowo jogurtowe

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: przygotowanie ok. 15 minut + mrożenie (kilka godzin)

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: przekąska, podwieczorek

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 107 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcze: 1,4 g
Węglowodany: 21 g

Składniki na 2 porcje (2 lody):

-  1 brzoskwinia

- 1/4 owocu pitahaya (pitaja, smoczy owoc)

- 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego

- 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Smoczy owoc przekroić i wydrążyć. Brzoskwinię obrać, pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do miksera lub kielicha blendera.
  2. Dodać jogurt naturalny oraz miód.
  3. Zmiksować na gładką masę. Przelać do pojemniczków na lody, nałożyć nakładkę z patyczkiem.
  4. Włożyć lody do zamrażarki na kilka godzin.