31 marca 2017 w Ogólnopolski Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia odbyła się konferencja ,,Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”. Konferencja ogromnie ciekawa oraz potrzebna, gdyż alergie oraz nietolerancje pokarmowe to coraz powszechniejszy problem spędzający sen z powiek zarówno pacjentom jaki i specjalistom.
Wykłady prowadzili znakomici eksperci w swoich dziedzinach m. in.: prof. dr hab. Mirosław Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia), prof. hab. n. med. Hanna Szajewska (Warszawski Uniwersytet Medyczny), prof. hab. n. med. Maciej Kaczmarski (Uniwersytet Medyczny w Białymstoku).
Wiedza na temat alergologii jest coraz większa, jednak jak powiedział jeden z prelegentów, w medycynie każda odpowiedź rodzi 10 nowych pytań.
Wiele uwagi poświecono tematom związanym z zapobieganiem alergii. Wiemy, że unikanie lub opóźnianie wprowadzania pokarmów potencjalnie alergizujących powyżej 4-6 miesiąca życia nie ma wpływu a występowanie alergii. Wręcz przeciwnie, w przypadku ryzyka wystąpienia alergii na orzeszki ziemne zaleca się wczesne (4-11 m. ż.) wprowadzanie ich do diety dziecka (po konsultacji lekarskiej).
Bardzo ciekawe były również wykłady na temat zależności mikroflory jelit a występowaniem alergii, nietolerancji czy otyłości. Mikroflora skrywa przed nami jeszcze wiele tajemnic. Jest to bardzo skomplikowany ekosystem miliardów bakterii rozmaitych szczepów, który łatwo wytracić z równowagi np. dietą wysokobiałkową czy wysokotłuszczową o niskiej zawartości błonnika, głodówką czy antybiotykoterapią, a to może prowadzić to reakcji alergicznych, otyłości, a nawet cukrzycy typu 2 czy niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Dbajmy więc o naszą mikroflorę, gdyż ona ,,odwdzięczy” się nam zużywając nawet do 200 kcal dziennie, wzmacniając naszą odporność i produkując witaminy oraz inne prozdrowotne związki.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny