Zielony koktajl bogaty w błonnik, potas, kwas foliowy, witaminę C i beta-karoten. Błonnik działa oczyszczająco, potas wpływa kojąco na nerwy, obniża ciśnienie krwi i zapobiega skurczom. Witamina C i beta-karoten zwalczają wolne rodniki i poprawiają kondycję skóry.


Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 5 min.

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: 2 śniadanie, podwieczorek, przekąska


Wartość odżywcza w 1 szklance (250 ml):

Energia: 142 kcal
Białko: 2,1 g
Tłuszcze: 0,8 g
Węglowodany: 35,2 g
Błonnik: 4,3 g

Składniki:
- banan (60 g/1/2 szt.)
- kiwi (80 g/1 szt.)
- seler naciowy (50 g/1 łodyga)
- ananas (60 g/2 plastry)

Sposób przygotowania:
1. Umyć i obrać owoce oraz łodygę selera, a następnie pokroić na kawałki.
2. Zmiksować na gładką masę.
3. Dodać niewielką ilość wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

SMACZNEGO!

Wskazówka dietetyka:

Warzywa w koktajlach zwiększają ich wartość odżywczą. Powinieneś jeść przynajmniej 3 porcje warzyw dziennie, a owocowo-warzywny koktajl to dobry sposób na ich ,,przemycenie" do diety. Jeśli nie przepadasz za warzywnymi koktajlami, łącz warzywa z owocami w proporcjach 1:3. Większa ilość słodkich owoców zabija gorzki smak warzyw.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny