Zupa krem z dyni to balsam dla ciała oraz duszy. Rozgrzeje, doda sił i energii w pochmurne dni. Odżywcza, zdrowa i sycąca zupa krem z dyni to idealny posiłek na obiad lub ciepłą kolację. Kolor ma znaczenie! Pomarańczowy poprawia nastrój i nastraja optymistycznie nawet, gdy za oknem szaro.

Zupa krem z dyniZupa krem z dyni - dobra na odchudzanie i dla dzieci

Zupa krem z dyni to dietetyczne (niskokaloryczne) danie, które z powodzeniem możesz jeść na diecie. Jedzenie zup to dobry sposób na zwiększenie spożycia warzyw na diecie. Pamiętaj jednak, że im bardziej rozgotowane i rozdrobnione warzywa, tym wyższy indeks glikemicznym zupy, dlatego blendowanie nie jest polecane w przypadku cukrzycy czy insulinooporności. Zupa krem z dyni najlepiej smakuje na wywarze warzywnym. Dzięki niemu jest łatwostrawna, niskotłuszczowa i niskokaloryczna. Jeśli odchudzasz się lub nie chcesz przytyć, unikaj dodawania do zup śmietany, mąki czy zasmażek, gdyż niepotrzebnie zwiększysz w ten sposób jej kaloryczność. Do zabielania używaj niskotłuszczowego jogurtu. Zupa krem z dyni może być podawana również dzieciom lub osobom na diecie łatwostrawnej (lekkostrawnej). Należy wtedy ograniczyć sól i nie dodawać ostrych i ciężkostrawnych przypraw takich jak papryka oraz wyeliminować cebulę i czosnek.

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 40 min.

Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad, kolacja

Wartość odżywcza 1 porcji zupy:

energia: 354 kcal
białko: 11 g
węglowodany: 63 g
tłuszcze: 12 g
błonnik: 15 g

Składniki (5 porcji):

- dynia (1 kg/1 średnia szt.)
- cebula (100 g/1  szt.)
- ziemniaki (400 g/3 duże szt.)
- czosnek (3 ząbki)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- mix prażonych nasion słonecznika (5 łyżek)
- chleb żytni razowy (5 kromek, 180 g)
- gałka muszkatołowa mielona (szczypta)
- imbir mielony (szczypta)
- kurkuma
- papryka ostra mielona (szczypta)
- pieprz, sól (szczypta)

Sposób przygotowania zupy:

  1. Dynię pokrój na 4 części dużym nożem lub tasakiem, a następnie obierz i pokrój w kilkucentymetrową kostkę.
  2. Poszatkuj cebulę i czosnek, obierz ziemniaki pokrój je w kostkę.
  3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj kawałki dyni i ziemniaków.
  4. Smaż mieszając ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj zawartość patelni do wrzącego bulionu.
  5. Gotuj zupę aż dynia i ziemniaki będą miękkie (ok. 10-15 min.).
  6. W tym czasie pokrój chleb w kostkę i podpiecz go w piekarniku.
  7. Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir oraz paprykę ostrą lub słodką.
  8. Zmiksuj zupę na gładki krem razem z marchewką z wywaru.
  9. Przed podaniem posyp zupę mixem prażonych ziaren lub pestkami dyni i słonecznika oraz grzankami.Zupę krem z dyni możesz podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub kawałkami sera pleśniowego.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny