Kolorowa sałatka wiosenna to nie tylko lekka propozycja na Wielkanoc. Doskonale sprawdzi się również jako dietetyczne śniadanie lub szybki posiłek w ciągu dnia.

dietetyczna sałatka

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, lunch, kolacja

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 226 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany ogółem: 14 g
Błonnik: 5 g

Składniki (4 porcje):
– 4 jaja
– 1 awokado
– 20 pomidorków koktajlowych
50 g/1 op. kiełków rzodkiewki
pęczek rzodkiewek
200 g/1 op. mixu sałat
– 2 łyżki oliwy
– bazylia
– cząber
– oregano
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować jajka na twardo, a następnie obrać i przekroić na połówki.
  2. Awokado obrać i pokroić w plasterki.
  3. Pomidorki oraz rzodkiewki przekroić na pół.
  4. Ułożyć w misce mix sałat, a następnie warzywa i jajka.
  5. Wymieszać oliwę z przyprawami i polać nią sałatkę.
  6. Udekorować sałatkę kiełkami.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny