Kolorowa sałatka wiosenna to nie tylko lekka propozycja na Wielkanoc. Doskonale sprawdzi się również jako dietetyczne śniadanie lub szybki posiłek w ciągu dnia.
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, lunch, kolacja
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 226 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany ogółem: 14 g
Błonnik: 5 g
Składniki (4 porcje):
– 4 jaja
– 1 awokado
– 20 pomidorków koktajlowych
– 50 g/1 op. kiełków rzodkiewki
– pęczek rzodkiewek
– 200 g/1 op. mixu sałat
– 2 łyżki oliwy
– bazylia
– cząber
– oregano
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotować jajka na twardo, a następnie obrać i przekroić na połówki.
- Awokado obrać i pokroić w plasterki.
- Pomidorki oraz rzodkiewki przekroić na pół.
- Ułożyć w misce mix sałat, a następnie warzywa i jajka.
- Wymieszać oliwę z przyprawami i polać nią sałatkę.
- Udekorować sałatkę kiełkami.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny