Wczoraj poprowadziłam warsztaty pt.: ,,Jak odżywiać się zdrowo i nie zwariować?” dla pracowników firmy Znany Lekarz. Tematyka obejmowała najnowsze trendy i mody w dietetyce oraz żywieniu, diety odchudzające i eliminacyjne, mity żywieniowe, wskazówki jak prawidłowo komponować codzienne jadłospisy.
Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną (praca indywidualna i w grupach). Uczestnicy mogli dowiedzieć się jak wyciągnąć rzetelne i przydatne informacje z natłoku doniesień na temat zdrowej diety, czy diety eliminacyjne są zdrowe oraz jakie są ich plusy i minusy, jak interpretować etykiety i jakich dodatków do żywności unikać. Każdy miał szanse przeanalizować swój sposób żywienia pod okiem dietetyka i otrzymać proste wskazówki jak poprawić ewentualne błędy żywieniowe.
Na koniec każdy z pracowników miał możliwość wykonania pomiaru składu ciała i krótkiej, indywidualnej konsultacji dietetycznej. Podczas warsztatów panowała miła i luźna atmosfera, której sprzyjał oryginalny wystrój firmy przypominający bardziej kreatywny plac zabaw niż siedzibę poważnej firmy.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny