Zupa tajska według mojego przepisu rozkręci wasz metabolizm i poprawi samopoczucie w chłodne dni. Zupa tajska z kurczakiem doda wam energii i przeniesie w świat egzotyki. W okresie zimowym odczuwamy spadek energii, a tempo zużywania energii spada, co objawia się wzrostem masy ciała.
Zupa tajska jest przepysznym rozwiązaniem tych problemów.
W Azji problem otyłości jest marginalny mimo, że podstawą diety jest ryż. Sekretem są przyprawy, a zwłaszcza ostra papryka, której składnik-kapsaicyna przyspiesza metabolizm, czyli w uproszczeniu spalanie kalorii oraz tkanki tłuszczowej.
Moja wersja zupy tajskiej łączy w sobie 5 smaków, które razem dają idealne połączenie charakterystyczne dla kuchni tajskiej: ostry (papryczki), słony (sos sojowy), kwaśny (limonka), słodki (mleczko kokosowe, cukier) i gorzki (imbir, grzyby). Wegetariańska zupa tajska z tofu lub krewetkami również smakuje wyśmienicie!
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Składniki:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka (można zamienić na tofu lub krewetki)
- 200 g (1 op) makaronu ryżowego
- 30 g (1 op.) suszonych grzybów mun
- 20 g świeżego imbiru
- 1 limonka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 papryczki chilli (mogą być suszone)
- 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju sojowego lub rzepakowego
- 400 g (1 puszka) pomidorów całych bez skórki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- przyprawy: papryka chilli, imbir, trawa cytrynowa (opcjonalnie)
- garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
- Zalać grzyby mun wrzątkiem i pozostawić na 15 min., po czym odcedzić i pokroić na krótsze paski.
- Posiekać imbir, czosnek i dymki. Mięso pokroić w paski, doprawić imbirem i papryką w proszku.
- Rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka z imbirem i dymką. Polać łyżką sosu sojowego, jeszcze chwilę smażyć po czym zdjąć z ognia. Kurczak powinien być lekko surowy.
- W dużym garnku zagotować 1 l wody, dodać mleczko kokosowe, grzyby i pomidory z zalewą. Wymieszać.
- Dodać kurczaka z patelni wraz z sosem. Gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut.
- Pod koniec gotowania dodać połówki limonki ze skórką, cukier, przyprawy wg uznania oraz resztę sosu sojowego.
- Podawać z makaronem ryżowym oraz świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny