Zupa tajska według mojego przepisu rozkręci wasz metabolizm i poprawi samopoczucie w chłodne dni. Zupa tajska z kurczakiem doda wam energii i przeniesie w świat egzotyki. W okresie zimowym odczuwamy spadek energii, a tempo zużywania energii spada, co objawia się wzrostem  masy ciała.
Zupa tajska jest przepysznym rozwiązaniem tych problemów.

 

zupa tajska przepis

W Azji problem otyłości jest marginalny mimo, że podstawą diety jest ryż. Sekretem są przyprawy, a zwłaszcza ostra papryka, której składnik-kapsaicyna przyspiesza metabolizm, czyli w uproszczeniu spalanie kalorii oraz tkanki tłuszczowej.
Moja wersja zupy tajskiej łączy w sobie 5 smaków, które razem dają idealne połączenie charakterystyczne dla kuchni tajskiej: ostry (papryczki), słony (sos sojowy), kwaśny (limonka), słodki (mleczko kokosowe, cukier)  i gorzki (imbir, grzyby). Wegetariańska zupa tajska z tofu lub krewetkami również smakuje wyśmienicie!

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka (można zamienić na tofu lub krewetki)
  • 200 g (1 op) makaronu ryżowego
  • 30 g (1 op.) suszonych grzybów mun
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 limonka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 2 papryczki chilli (mogą być suszone)
  • 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju sojowego lub rzepakowego
  • 400 g (1 puszka) pomidorów całych bez skórki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • przyprawy: papryka chilli, imbir, trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  1. Zalać grzyby mun wrzątkiem i pozostawić na 15 min., po czym odcedzić i pokroić na krótsze paski.
  2. Posiekać imbir, czosnek i dymki. Mięso pokroić w paski, doprawić imbirem i papryką w proszku.
  3. Rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka z imbirem i dymką. Polać łyżką sosu sojowego, jeszcze chwilę smażyć po czym zdjąć z ognia. Kurczak powinien być lekko surowy.
  4. W dużym garnku zagotować 1 l wody, dodać mleczko kokosowe, grzyby i pomidory z zalewą. Wymieszać.
  5. Dodać kurczaka z patelni wraz z sosem. Gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać połówki limonki ze skórką, cukier, przyprawy wg uznania oraz resztę sosu sojowego.
  7. Podawać z makaronem ryżowym oraz świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny