Zielone szparagi idealnie komponują się z jajkami pod każda postacią. Tym razem proponujemy połączenie z siekanym jajkiem na twardo, oliwą i bułką tartą. Czas przygotowania to max. 10 min.! Propozycja na weekendowe śniadanie lub lekką kolację.
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ja zamówić kliknij tutaj.
Wypróbuj również: Frittata ze szparagami – najprostszy przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, kolacja, 2 śniadanie
Ilość porcji: 1
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 247 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany ogółem: 23 g
Błonnik: 4 g
Składniki:
– jaja (1 szt.)
– zielone szparagi (1/2 garści, ok. 200 g)
– masło* (1 łyżeczka)
– bułka tarta (1 łyżka)
– sól
Sposób przygotowania:
- Jajo ugotować na twardo, obrać i posiekać.
- Rozpuścić masło i zrumienić bułkę tartą na złoty kolor.
- Ułożyć szparagi na talerzu, polać bułką z masłem i posypać posiekanym jajkiem. Jajko można ugotować na miękko.
*W przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, masło można zastąpić oliwą lub olejem rzepakowym.mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny