Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie. Łatwa w przygotowaniu. Pieczenie jest jedną z najzdrowszych metod przyrządzania mięsa, która pozwala znacznie ograniczyć dodatek tłuszczu, a tym samym kalorii, przy jednoczesnym zachowaniu soczystości. Zdrowe gotowanie może być smaczne!
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 45 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 307 kcal
Białko: 44 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany ogółem: 4 g
Błonnik: 2 g
Składniki:
- 200 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
- 10 ml oliwy z oliwek
- papryka chili, w proszku
- bazylia, suszona
- cząber, mielony
- estragon, suszony
- kolendra liście, suszona
- tymianek, suszony
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny. Nasmarować mięso marynatą. Następnie odstawić na o 2 godziny do lodówki lub od razu umieścić w rękawie do pieczenia. Rękaw zawiązać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, wstawić mięso i piec ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek nożyczkami, aby mięso się zarumieniło.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny