Lekka i szybka sałatka idealna na 2 śniadanie lub kolację. Większość z nas nie przepada za gotowanym szpinakiem, jednak świeże liście szpinaku mają zupełnie inny smak-są chrupiące i soczyste. Ponadto mają dużo witaminy C, luteiny oraz kwasu foliowego.

sałatka ze szpinakiem przepis

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 5 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: 2 śniadanie, obiad, przekąska, kolacja

Wartość odżywcza 1 porcji (250 g):
Energia: 170 kcal
Białko: 7,8 g
Tłuszcze: 12,9 g
Węglowodany: 8,8 g
Błonnik: 3,3 g

Składniki (4 porcje):
– szpinak świeży (200 g/4 garście)
– pomidor (600 g/4 szt.)
– ser pleśniowy lazur (100 g/1 szt.)
– oliwa z oliwek (20 g/2 łyżki)
– ocet balsamiczny (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wrzucić umyty i osuszony szpinak.

2. Pokroić pomidory i ser. Dodać do szpinaku.

3. Skropić sałatkę oliwą i octem balsamiczny. Wymieszać.

Wskazówka dietetyka:
Świeży szpinak jest bogaty w antyutleniacze (witamina C i E, beta-karoten, luteina), kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz żelazo i magnez. Ma właściwości antynowotworowe i antymiażdżycowe. Polecany jest osobom zestresowanym, kobietom w ciąży i sportowcom. Powinny go unikać jedynie osoby cierpiące na kamicę szczawianową.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny