Nazwa sałatki pochodzi od Szopów, czyli mieszkańców Sofii i okolic. Wymyślili ją podobno w latach 50-tych kucharze w jednej z nadmorskich bułgarskich restauracji. Od tamtej pory stała się kultowa nie tylko w Bułgarii, ale na całych Bałkanach. Również w Polsce jest ona bardzo popularna. Nic dziwnego skoro jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

sałatka szopska

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: 2 śniadanie, kolacja
Ilość: 4 porcje

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 195 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany ogółem: 10 g
w tym błonnik: 3 g

Składniki:
– feta (1 szt./250 g)
– papryka (1/2 sz./150 g)
– ogórek (1 szt./200 g)
– pomidor (3 szt./500 g)
– cebula cukrowa (1 sz./100 g)
– koperek (2 łyżki)
– oliwa z oliwek (2 łyżk1/20 g)
– ocet balsamiczny (2 łyżki/20 g)

Sposób przyrządzenia:

  1. Umyj warzywa. Pokrój pomidory w ósemki, cebulę w pióra, a reszrę warzyw w drobną kostkę.
  2. Posiekaj koperek.
  3. Zetrzyj ser na dużych oczkach.
  4. Wymieszaj warzywa w salaterce, dopraw pieprzem, skrop oliwą i octem.
  5. Na końcu posyp serem i koperkiem.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny