Tarta, a właściwie quiche z dynią to pyszna propozycja na kolację lub…śniadanie! Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Lekko słodki smak dyni idealnie komponuje się ze słonymi serami.
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 45 min.
Stopień trudności: średni
Rodzaj posiłku: śniadanie, obiad, kolacja
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 414 kcal
Białko: 16,2 g
Tłuszcze: 21,4 g
Węglowodany: 41,4 g
Błonnik: 2,5 g
Składniki (6 porcji):
– dynia (500 g/1/2 małej sztuki)
– mąka pełnoziarnista (280 g/1 szklanka)
– ser pleśniowy lazur* (100 g/1 szt.)
– masło extra (100 g/1/2 szt.)
– jaja (3 szt.)
– cebula (1/2 szt.)
– jogurt naturalny (60 g/6 łyżek)
– papryka ostra (szczypta)
*można zastąpić fetą
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać ze skóry i pokroić dynię w kostkę. Jeśli skóra jest twarda można obrać ją po upieczeniu.
2. Poszatkować cebulę.
3. Wymieszać dynię z cebulą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać pieprz. Piec przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
4. W dużej misce wymieszać mąkę z 2 jajkami, masłem i szczyptą soli. Zagnieść ciasto.
5. Wykleić ciastem foremkę do tarty wysmarowaną masłem.
6. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 min. Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim kostki dyni oraz sera.
7. Wymieszać jogurt z jajkiem, dodać paprykę i pieprz, a następnie zalać nim ciasto. Piec jeszcze ok. 10 min.
Wskazówka dietetyka:
Dynia to bardzo zdrowe warzywo, a właściwie owoc należący do rodziny jagodowych. Pestki dyni zawierają cenne tłuszcze nienasycone i wit. E, zaś pomarańczowy miąższ to bogactwo beta-karotenu (prowitamina A) pozytywnie wpływającego na skórę oraz wzrok. Zawarte w dyni składniki regulują poziom insuliny we krwi, dlatego jej regularne spożywanie może uchronić przed cukrzycą typu 2.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny