Wypróbuj prosty przepis na bav bhaji. Kuchnia indyjska obfituje w aromatyczne warzywne dania. Pav bhaji to popularne mombajskie, streetfood-owe warzywne curry podawane z podpiekanym chlebem. Pav oznacza właśnie chleb, a bhaji-curry. 

Pav bhaji przepis

Przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Wypróbuj również: Zupa tajska z kurczakiem przyspieszająca metabolizm

Istnieje wiele wersji pav bhaji. Ten przepis na pav bhaji dostałam od mojej znajomej z Mombaju. Oryginalna wersja zawierała aż 200 g masła, więc trochę ją ,,odchudziłam". Składniki na pav bhaji znajdziesz w każdym sklepie, jadnak po przyprawy warto wybrać się do sklepu indyjskiego lub kupić je w Internecie. Ja użyłam gotowej mieszanki do pav bhaji.

Przepis na pav bhaji

Czas przygotowania: 60 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: obiad, kolacja
Ilość porcji: 4-6

Składniki na pav bhaji:
– 500 g kg ziemniaków,
– 500 g pomidorów (poza sezonem lepsze będą z puszki),
– 100 g zielonego, mrożonego groszku,
– sól do smaku.

Masala:
– 100 g masła ekstra,
– 200 g cebuli,
– 200 g zielonej papryki,
– 2 łyżki chilli w proszku,
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
– 1 łyżka pasty czosnkowej,
– 1/2 łyżeczki kurkumy,
– 1 łyżka garam masala,
– sól do smaku,
– 1/2 szkanki wody.

Sposób przygotowania pav bhaji:
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.
2. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3. Na dużą patelnię przełożyć ziemniaki, groszek i pomidory. Wlać wodę, doprawić solą, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 20-25 min., aż ziemniaki będą miękkie.
4. W międzyczasie posiekać cebulę i pokroić paprykę w drobną kostkę.
5. Przełożyć zawartość patelni do małego garnka i zetrzeć na w miarę gładką masę ubijaczką do ziemniaków.
6. Na patelni rozgrzać masło (zostawić kilka łyżek do chleba), dodać cebulę, kminek, pastę czosnkową oraz chilli w proszku i wszystko dobrze wymieszać
7. Smażyć 1 minutę, po czym dodać paprykę, kurkumę i garam masala. Wymieszać i dusić 2-3 minuty.
8. Dodać zawartość patelni do garnka i dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać odpowiednią ilość wody. Doprawić solą do smaku.
Podawać z podpieczonym chlebem.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny

Powiązane wpisy