Omlet to sposób na szybkie i odżywcze śniadanie. Jaja to niezbędny składnik zbilansowanej diety. Powinny znaleźć się również w diecie redukcyjnej, bo zawarte w nich aminokwasy pomagają chudnąć. Dodatek warzyw uzupełnia danie błonnik i witaminy.

omlet z warzywami

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 5 min.

Stopień trudności: łatwe

Rodzaj posiłku: śniadanie, 2 śniadanie, kolacja

Składniki:

2 jajka

garść dowolnej zielniny (rukola, jarmuż, mix sałat)

1/3 czerwonej papryki

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 179 kcal
Białko: 15,2 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 6,8 g
Błonnik: 1,2 g

Sposób przygotowania:

  1. Rozbić jaja do miseczki, dodać sól oraz pieprz i energicznie wymieszać.
  2. Pokroić paprykę w drobną kostkę i dodać do miseczki. Rozgrzać patelnię teflonową, wlać masę jajeczną i smażyć, aż się zetnie oraz lekko zarumieni.
  3. Przełożyć omlet na talerz i posypać zieleniną.

Smacznego!

Wskazówka dietetyka:

Jeśli nie chcesz zwiększać kaloryczności posiłku zawsze smaż omlet na suchej patelni. Pamiętaj, że 1 łyżka oleju czy oliwy to aż 90 kcal.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny