Omlet to sposób na szybkie i odżywcze śniadanie. Jaja to niezbędny składnik zbilansowanej diety. Powinny znaleźć się również w diecie redukcyjnej, bo zawarte w nich aminokwasy pomagają chudnąć. Dodatek warzyw uzupełnia danie błonnik i witaminy.
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 5 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, 2 śniadanie, kolacja
Składniki:
2 jajka
garść dowolnej zielniny (rukola, jarmuż, mix sałat)
1/3 czerwonej papryki
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 179 kcal
Białko: 15,2 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 6,8 g
Błonnik: 1,2 g
Sposób przygotowania:
- Rozbić jaja do miseczki, dodać sól oraz pieprz i energicznie wymieszać.
- Pokroić paprykę w drobną kostkę i dodać do miseczki. Rozgrzać patelnię teflonową, wlać masę jajeczną i smażyć, aż się zetnie oraz lekko zarumieni.
- Przełożyć omlet na talerz i posypać zieleniną.
Smacznego!
Wskazówka dietetyka:
Jeśli nie chcesz zwiększać kaloryczności posiłku zawsze smaż omlet na suchej patelni. Pamiętaj, że 1 łyżka oleju czy oliwy to aż 90 kcal.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny