Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) robią na świecie ogromną furorę. Należą do czołówki super food, czyli żywności o wyjątkowej wartości odżywczej. Nasiona chia to doskonałe źródłem kawasów nienasyconych. Chia zawiera idealne proporcje kwasów omega-3 do omega-6. Nie zawiera glutenu, dlatego jest świetną alternatywą dla pszenicy. Zawiera również sporo białka, magnezu, żelaza i witaminy A. Pudding chia to świetna alternatywa dla kalorycznych deserów. Zrobienie warstwowego puddingu jest wbrew pozorom bardzo proste.

pudding chia, nasiona chia, przepis na chia

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 5 min. (namaczanie nasion od 3 do 8 h)
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, przekąska

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 227 kcal
Białko: 10,3 g
Tłuszcze: 10,3 g
Węglowodany ogółem: 39,6 g
Błonnik: 10,4 g

Składniki (1 porcja):
– nasiona chia (20 g/2 łyżki)
– mleko krowie lub roślinne ew. jogurt (180 ml, 3/4 szklanki)
– figa* (1 szt.)
– kiwi (1 szt.)
– brzoskwinia (1 szt.)
*możesz wybrać inne ulubione owoce

Sposób przygotowania:

1. Nasiona chia wsypać do szklanki i zalać mlekiem lub jogurtem (proporcje 1:9), a następnie dokładnie wymieszać. Zbyt duża lub zbyt mała ilość płynu możne spowodować, że pudding się nie uda.

2. Odstawić na min. kilka godzin, a najlepiej na cały dzień lub noc. W ciągu pierwszej godziny mieszać od czasu do czasu, aby nasiona się nie posklejały.

3. Gdy pudding będzie wystarczająco gęsty, ułożyć na nim pokrojone owoce. Można układać warstwy z kawałków lub zmiksowanych owoców oraz puddingu.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny