Młoda kapusta z boczkiemi i koperkiem to propozycja na letni lunch lub kolację. Kapusta zapobiega anemii, podnosi odporność, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a w dodatku ma bardzo mało kalorii. Młoda kapusta jest delikatniejsza i bardziej łatwostrawna. Gotuje się bardzo szybko, a jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. 

Młoda kapusta przepis

Mimo, że kapusta jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna, nie namawiam do przejścia na dietę kapuścianą. Miałam klientów, którzy wypróbowali taką dietę na sobie i zawsze kończyło się to miażdżącym efektem jojo. Odchudzanie się czy zdrowy styl życia nie oznacza bowiem jedzenia jedynie zieleniny. Można pozwolić sobie na bardziej tłuste dodatki takie jak boczek czy masło. Wszystko z umiarem i zdrowym rozsądkiem. Nie dzielę żywności (za wyjątkiem tej wysokoprzetworzonej) na dobrą i złą, dozwoloną i zakazaną. Ważne są ilości oraz całkowity bilans kaloryczny oraz bilans makroskładników w posiłku. Sama kapusta ma wiele witamin i minerałów, jednak nie jest źródłem pełnowartościowego białka czy tłuszczów, które też są niezbędne w codziennej diecie. Obecność tłuszczu jest również konieczna do wchłaniania wit. A, D, E i K.

Kapusta pod każdą postacią może być więc idealnym dodatkiem warzywnym do obiadu lub pełnowartościowym posiłkiem pod warunkiem, że dodamy do niej źródło białka i tłuszczu. W tym przepisie proponuję boczek, co może wydawać się kontrowersyjne, jednak propaguję równowagę i nie lubię popadać w skrajności. Poza tym ważna jest ilość. 150 g boczku na główkę kapusty, czyli ok. 35 g na porcję. Taka ilość nie powinna nikomu zaszkodzić. Zamiast boczku można dodać parmezan, chudą szynkę czy tofu.

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: średnie
Rodzaj posiłku: obiad, kolacja
Ilość porcji: 4-5

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 392 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 25 g
Węglowodany ogółem: 41 g
Błonnik: 13 g

Składniki:
– młoda kapusta (ok 2,2 kg/1 szt.)
– boczek (150 g/1 op.)
– oliwa z oliwek (20 g/2 łyżki)
– świeży koperek (20 g/5 łyżeczek)

Sposób przygotowania:
1. Kapustę pokroić na kilka części, opłukać, a następnie posiekać na centymetrowe paski.
2. Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć kapustę i gotować ok. 7-10 min, aż kapusta będzie miękka.
3. Odcedzić kapustę i przełożyć ją na patelnię z boczkiem. Smażyć mieszając kilka minut tak, aby część wody odparowała.
4. Pod koniec polać oliwą, posypać posiekanym koperkiem i wymieszać.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny