Taki makaron to świetna alternatywa dla osób na diecie! Możesz bez przeszkód zjeść pyszne spaghetti bolognese bez obaw dotyczących ilości kalorii porcja zwykłego makaronu zawiera około 170-200 kcal. Mój przepis na warzywny makaron dostarcza jedynie ok. 50 kcal!
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: lunch, obiad, kolacja
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 51 kcal
Białko: 4 g
Węglowodany: 13,5 g
Tłuszcz: 0,4 g
Składniki na 1 porcję:
- 1 marchewka
- 1 mniejsza cukinia lub pół dużej cukinii
- szczypta soli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć. Marchewkę obrać.
- Z cukinii i marchewki wyciąć paski za pomocą obieraczki (najlepiej do julienne).
- Wodę zagotować. Do gotującej wody wrzucić paski marchewki i gotować przez 1 minutę. Dorzucić paski cukinii i warzywa gotować przez 1 minutę. (Marchewkę gotujemy zatem 2 minuty, a cukinię przez 1 minutę).
- Warzywa odcedzić.
Wskazówka dietetyka:
Taki makaron jest zastąpieniem tradycyjnego makaronu. Doskonale smakuje z sosami np. pomidorowym czy bolognese.