Staram się być z moimi w stałym kontakcie. Nawet jeśli mieszkają zagranicą, w innej strefie czasowej, a kontakt odbywa się poprzez e-mail czy Skype. Aby jak najlepiej dostosować dietę zawsze prosze o przesyłanie zdjęć sylwetki, wyników badań, dzienniczka żywienia. Stały kontakt i nadzór dietetyka nad procesem odchudzania sprawia, że efekty moich podopiecznych są bardzo dobre. Często otzrzymuję od nich również zdjęcia potraw z moich diet. Dziś Pani Ania przesłała mi zdjęcie z przygotowanej dla niej przeze mnie diety z dopiskiem: ,,wyszło przepysznie".przepisy, plan żywieniowy

Dietetyczny kurczak z ryżem w nowej, egzotycznej odsłonie. Połączenie pomarańczy oraz imbiru sprawia, że smak tej potrawy w niczym nie przypomina popularnego (zwłaszcza na diecie) kurczaka z ryżem.

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: średnie
Rodzaj posiłku: lunch, obiad,

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 486 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany ogółem: 70 g
Błonnik: 13 g

Mięso z piersi kurczaka bez skóry (100 g/1/2 szt.)
Cebula (40 g/1/3 szt.)
Szczypiorek (10 g/1/2 szt.)
Czosnek (5 g/1 ząbek)
Imbir, korzeń starty (10 g/1 łyżka)
Marchew (50 g/1 szt.)
Miód pszczeli (10 g/1/2 łyżki)
Olej rzepakowy (10 ml/1 łyżka)
Pomarańcza (120 g/1/2 szt.)
Przecier pomidorowy (10 ml/1 łyżka)
Imbir, mielony (3 g/1 łyżeczka)
Ryż brązowy (50 g/1/2 torebki)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić  w pióra, a marchew – w słupki. Poszatkować czosnek.
  3. Rozgrzać olej w woku lub na patelni o grubym dnie i smażyć cebulę, marchew oraz czosnek na średnim ogniu przez kilka minut.
  4. Pokroić kurczaka w paski. Warzywa oprószyć imbirem (świeżym i mielonym), dodać mięso i smażyć  mieszając  przez ok. 7 minut, aż kurczak będzie miękki. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody tak aby kurczak się nie spiekł.
  5. W miseczce wymieszać miód, sok z 1/2 pomarańczy, mąkę i przecier pomidorowy. Wlać sos na patelnię, wymieszać i dusić kilka minut, aż sos zgęstnieje. Obrać pomarańczę, podzielić ją na cząstki i pokroić na małe kawałki. Dodać pomarańczę do dania i delikatnie wymieszać. Udekorować danie szczypiorkiem.
  6. Podawać z ryżem.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny