Kiedy nadchodzą upały, mamy ochotę na dania lekkie i chłodne. Ten przepis sprawdzi się jako zimny lunch lub kolacja. Składniki możesz modyfikować w zależności od gustu i zawartości lodówki.
Przpisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Wypróbuj również: Szparagi z gotowanym jajkiem, masłem i bułką tartą
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, obiad, kolacja
Ilość porcji: 1
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 405 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany ogółem: 42 g
Błonnik: 7 g
Składniki:
– jaja (1 szt.)
– zielone szparagi (150 g/ok. 5 szt.)
– kasza bulgur (50 g/1/2 torebki)
– ser feta (30 g/1 gruby plaster)
– orzechy włoskie (12 g/3 szt.)
– świeża mięta (kilka listków)
Sposób przygotowania:
1. Ugotować jajko na twardo (8 min.).
2. Szparagi umyć i odłamać dolne, twarde części łodyg.
3. Ugotować kaszę (10 min.) i szparagi (6 min).
4. Pokroić szparagi na małe kawałki. Wymieszać komosę ze szparagami. Dodać pokruszone orzechy, pokrojone jajko i fetę. Posypać miętą. Doprawić pieprzem.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk