Lubisz szparagi, ale nie masz pomysłu na ich przyrządzenie? Wypróbuj nasz przepis na frittatę ze szparagami. Przygotowanie jest proste i szybkie. Takie danie to świetny pomysł na weekendowe śniadanie!
Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.
Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, kolacja
Ilość porcji: 4
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 172 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany ogółem: 5 g
Błonnik: 2 g
Składniki:
- jaja (8 szt.)
- zielone szparagi (1 pęczek, ok. 400 g)
- cebula (1/2 szt.)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka)
- sól, pieprz
- opcjonalnie: ser żółty starty po posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować dużą patelnię, na której można piec potrawy w piekarniku (oznaczenie powinno znajdować się na spodzie).
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ugotować na parze. Szparagi najlepiej włożyć do sita, przykryć pokrywą i postawić na garnku z gotującą się wodą. Gotować ok. 7 min., aż szparagi będą lekko miękkie.
- Poszatkować cebulę i zeszklić na łyżeczce oleju.
- Jajka wbić do miseczki, wymieszać i dodać odrobinę soli i pieprzu.
- Wylać masę jajeczną na patelnię.
- Dodać pokrojone szparagi i wymieszać. Smażyć 2 min., aż masa lekko się zetnie.
- Opcjonalnie posypać frittatę startym serem żółtym.
- Wstawić patelnię do piekarnika (180 st. C) na ok. 7 minut. Frittata powinna być lekko zarumieniona.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny