Lubisz szparagi, ale nie masz pomysłu na ich przyrządzenie? Wypróbuj nasz przepis na frittatę ze szparagami. Przygotowanie jest proste i szybkie. Takie danie to świetny pomysł na weekendowe śniadanie!

 

Omlet przepis

Wszystkie przepisy pochodzą z moich planów żywieniowych. Ten przepis może znaleźć się również w twojej indywidualnie dopasowanej diecie. Aby ją zamówić kliknij tutaj.

Czas przygotowania: 15 min.
Stopień trudności: łatwe
Rodzaj posiłku: śniadanie, kolacja
Ilość porcji: 4

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 172 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany ogółem: 5 g
Błonnik: 2 g
Składniki:
- jaja (8 szt.)
- zielone szparagi (1 pęczek, ok. 400 g)
- cebula (1/2 szt.)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka)
- sól, pieprz
- opcjonalnie: ser żółty starty po posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dużą patelnię, na której można piec potrawy w piekarniku (oznaczenie powinno znajdować się na spodzie).
  2. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ugotować na parze. Szparagi najlepiej włożyć do sita, przykryć pokrywą i postawić na garnku z gotującą się wodą. Gotować ok. 7 min., aż szparagi będą lekko miękkie.
  3. Poszatkować cebulę i zeszklić na łyżeczce oleju.
  4. Jajka wbić do miseczki, wymieszać i dodać odrobinę soli i pieprzu.
  5. Wylać masę jajeczną na patelnię.
  6. Dodać pokrojone szparagi i wymieszać. Smażyć 2 min., aż masa lekko się zetnie.
  7. Opcjonalnie posypać frittatę startym serem żółtym.
  8. Wstawić patelnię do piekarnika (180 st. C) na ok. 7 minut. Frittata powinna być lekko zarumieniona.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny