9 maja zostałam zaproszona do telewizji Polsat, aby porozmawiać o nastolatkach na diecie. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta dla nastolatka? Czy nastolatki mogą się odchudzać?

Dieta dla nastolatka

 

Zapraszam do oglądania (18 min 40 s): https://www.ipla.tv//MAMM…/9c545a31cc2674fe364ae4481b6b210a

Co powinien jeść nastolatek, a czego unikać? Do czego może prowadzić niewłaściwa dieta stosowana przez nastolatka?

Poruszyliśmy zagadnienia zaburzeń odżywiania, takich jak anoreksja. Szczyt zachorowań na anoreksję przypada właśnie na okres dojrzewania.
Nastolatki często sięgają po drastycznie niskokaloryczne diety, na których szybko chudną, ale równie błyskawicznie dopada ich efekt jojo, który może nawet przekroczyć wyjściową masę ciała. Wpływa to oczywiście bardzo negatywnie na psychikę młodego człowieka. Eksperymenty z dietami w tym wieku prowadzą do rozregulowania metabolizmu, układu hormonalnego i rozwoju zaburzeń metabolicznych takich jak insulinooporność.
Źle zbilansowana dieta może skutkować niedoborami wapnia, który jest bardzo ważnym składnikiem w okresie intensywnego wzrostu i procesu kostnienia kończącego się mniej więcej w wieku 21 lat. Naukowcy szacują, że ubytek 5% masy kości w okresie dojrzewania oznacza 40% wzrost ryzyka złamań kości w dorosłości.
Braki żelaza występują głównie w nastolatek, które często cierpią na anemię. Niedokrwistość wpływa negatywnie na procesy poznawcze, wygląd skóry, kondycję włosów i paznokci.

Dietetyk kliniczny Warszawa

Dieta dla nastolatka powinna być różnorodna, aby zapewnić nie tylko odpowiednią podaż energii, ale również dostarczyć kluczowe składniki odżywcze, na które wzrasta zapotrzebowanie w okresie wzmożonego rozwoju.
Wydaje się, że zdrowe odżywiania młodzieży w dzisiejszym świecie, gdzie mamy i babcie nie gotują już obiadów, a nastolatki żywią się w fast-foodach lub kupują gotowe, wysoko przetworzone produkty, jest niemal niemożliwa. Wiele zależy od postawy rodziców, bo to oni od dziecka uczą nawyków żywieniowych. Tylko te zdrowe sprawią, że nastolatek w dorosłym życiu uniknie otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy miażdżyca.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny