Zostałam poproszona o wypowiedź na temat cukru i mitów żywieniowych do audycji w radiowej Trójce. Poniżej jej fragment.

Dietetyk radio

– Na co dzień pojawia się mnóstwo informacji na temat tego, co jest zdrowe. Jednak za chwilę okazuje się, że to nie prawda. Co robić w takiej sytuacji?
Mity żywieniowe pojawiają się wraz z nowym, modnym produktem, który trzeba zareklamować. Nagle w mediach jest głośno o badań naukowych potwierdzających prozdrowotne właściwościach danego produktu.
Tak było np. w przypadku oleju kokosowego. Kiedy tłumaczę pacjentom, że jest on niezdrowy, ma dużo tłuszczów nasyconych itp., są zdziwię, bo przecież wszyscy go jedzą i twierdzą, że jest zdrowy, a celebrytki reklamują go jako superfood.

-Jest mi smutno, jest mi źle. Czy wtedy tabliczka czekolady zadziała pozytywnie?
Powinniśmy jeść po to, aby zaspokoić głód i dostarczyć naszemu organizmowi składniki odżywcze. Zajadanie stresu czy smutku nie jest dobrym rozwiązaniem i prowadzi do zaburzeń odżywiania. Nie twierdzę, że trzeba zrezygnować do końca życia ze słodyczy i nie wolno nawet spojrzeć w kierunku czekolady, jednak kluczek jest umiar.

mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny