Ananasy to popularne owoce egzotyczne goszczące na naszych półkach sklepowych. Głównie sprowadzane są z Kostaryki, Filipin, Brazylii i Tajlandii. Uwielbiamy ich soczysty i słodki smak. Co kryje się w tych owocach?
Bromelaina – to enzym znajdujący się w świeżych owocach i młodych łodygach ananasa. Jego główną funkcją jest trawienie białek. Pełni także rolę ochronną przed owadami i ich larwami, dla których jest toksyczny.
- Działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Niektórzy naukowcy uważają, że ma właściwości podobne do leków przeciwbólowych oraz może obniżyć temperaturę ciała podczas gorączki. W przypadku urazu czy kontuzji również warto sięgnąć po świeżego ananasa.
- Przyspiesza przemianę materii oraz oczyszczanie organizmu – usuwa nadmiar wody i wspomaga odchudzanie oraz ma korzystny wpływ na pracę wątroby.
- Zwiększa przyswajanie białka z żywności i ułatwia jego trawienie. Ananasy są zatem pożądane w diecie sportowców – dodają energii przed posiłkiem oraz wspomagają budowanie tkanki mięśniowej.
- Jest wykorzystywana w produkcji żywności do zmiękczania mięsa.
- Walczy z próchnicą oraz ubytkami. Ananas jest naturalnym wybielaczem – zarówno dla zębów jak i dla skóry. Maseczki na twarz z tego owocu są zalecane przy przebarwieniach.
Mangnan, żelazo, miedź - odpowiadają za dobry stan kości i chronią przed osteoporozą. Dobrym pomysłem jest wprowadzenie ich do diety u kobiet po menopauzie oraz u dzieci.
Witamina C – wspomaga odporność oraz sprawia, że wyglądamy zdrowo i mamy dobre samopoczucie. Plaster ananasa zawiera prawie połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę!
Cukry – ananas zawiera spore ilości cukru. Osoby chorujące na cukrzycę muszą uważać na jego ilość w diecie, natomiast wykluczyć z niej ananasa suszonego i w syropie.
Mała ilość kalorii – plaster świeżego ananasa zawiera jedynie 40 kcal! Jest więc dobrą alternatywą na przekąskę dla osób odchudzających się.
Błonnik – pęcznieje w naszym żołądku, dzięki czemu daje uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik oczyszcza także organizm z toksyn.
Ananas możemy jeść na wiele sposobów – jako przekąskę w postaci świeżego owocu, dodając go do sałatki z zielonych warzyw czy koktajli, wyciskając z niego sok, dodając go do dań mięsnych oraz owoców morza. Dodatkowo może posłużyć jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów (ciast, sałatek owocowych) oraz na ciepło – grillowany lub opiekany w piekarniku.
Przykładowe koktajle z ananasem :
Jogurt naturalny + ananas + kiwi + pomarańcza
Sok jabłkowy + ananas + banan
Szpinak + ananas + jabłko + banan
Ananas + gruszka + pietruszka (natka) + jabłko
Przy zakupie ananasa należy zwrócić uwagę na jego zapach – powinien być słodki. Z zewnątrz owoc nie powinien być obity ani miękki. Poza tym ananasa warto zważyć, gdyż cięższe owoce mają bardziej soczysty miąższ.
Ananasa najlepiej przechowywać w temeraturze pokojowej, w lodówce szybciej się psuje.
Zawarta w ananasie bromelaina wchodzi w interakcje z wieloma lekami i antybiotykami, zapytaj lekarza czy możesz spożywać ten owoc i zachowaj długie odstępy od przyjęcia tabletek.
Ananasy w syropie nie posiadają tych cennych wartości, a co gorsze – mają o wiele więcej cukru w porównaniu ze świeżym owocem. W ich składzie nie znajdziemy także szeroko cenionej bromelainy.
Lekarze zaznaczają, że kobiety w ciąży nie powinny jeść ananasa codziennie i w dużych ilościach. Nie ma wystarczających dowodów naukowych na temat szkodliwości ananasa w ciąży, jednak warto go profilaktycznie ograniczyć.
mgr inż. Agnieszka Kopacz, dietetyk kliniczny